Dalej mam słabość do morskich whisky, w związku z czym poddam się dziś degustacji destylatu, który leżakując w beczkach stale jest w kontakcie z morską bryzą. Old Pulteney 12Yo jest wiele razy nagradzaną whisky: 2 razy złoty medal oraz 8 razy srebrny. Na początku istnienia destylarni pracowali w niej rybacy, drogą morską był dostarczany słód oraz whisky wysyłana na sprzedaż. Czy trochę z tej morskości poczuję w smaku?
Pochodzenie: Szkocja, Pulteneytown, Highland
Rok założenia: 1826
Obecny właściciel (koncern): InterBev
Status destylarni: czynna
Moc alkoholu: 45,8%
Cena: od ok. 130zł do 180zł (rok 2021)
Nos: Owocowy, słodki, waniliowy, alkohol dobrze ukryty
Smak: w pierwszej kolejności alkoholowa dębowość, którą zaraz dogania roślinność, sól morska i słodycz
Finisz: łagodny, powoli gasnący, lekko słonawy
"Pultacz"(nazywany tak w kręgu miłośników whisky) jest propozycją, do której lubię wracać w samotności i na degustacjach. Słoność, która w niej występuje bardzo mi odpowiada. Moim ulubionym połączeniem jest zagryzienie Old Pulteney marynowaną krewetką. Smak tej whisky podobnie jak smak owoców morza pewnie spolaryzuje degustatorów, ale kto szuka nowych smaków na pewno się nie zawiedzie.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz